Internet,“TCP / IP” veya açık adıyla “İletim Denetimi Protokolü / Internet Protokolü” adı verilen bir protokolü kullanarak çalışır.  Temel ifadelerle “TCP / IP”, bir bilgisayarın veri paketlerini derleyerek ve bunları doğru yere göndererek bir bilgisayarın İnternet üzerinden başka bir bilgisayara konuşmasına izin verir.

Daha kolay bir anlatımla, ağ paketi diye değinilen bir bilgi, bir konumdan diğerine iletilen bir veridir. Atom, nasıl bir hücrenin en küçük birimi ise İnternet üzerinden aktarılan bilgilerin en küçük bir birimi de bu pakettir.

TCP ( İletim Denetimi Protokolü) 
Adından da anlaşıldığı gibi, TCP / IP için iki katman vardır. Üst tabaka olan TCP, büyük miktarda veri toplama, bu verileri paketleme, paketleri derleyerek paketleri faydalı bilgi / verilere dönüştüren diğer bir TCP katmanı tarafından alınması ve anlaşılmasından sorumludur.

IP (Internet Protokolü)
Alt tabaka (IP), bilgi paketlerinin doğru yere gönderilmesini ve alınmasını sağlar. IP’yi anlatırken çalışma şeklini, harita üzerinden yol bulmak gibi düşünürseniz, IP katmanı doğru hedefi bulmak için GPS görevi görür. Her bir IP o bilgisayarın ya da cihazın konumunu belirler. Yola çıkmış olan veriler bu konumlara bakarak doğru adrese erişirler.

Özet olarak, TCP veridir. IP İnternet konum GPS’dir.

İnternet yüzeysel olarak böyle işlemektedir. İnternetin bir de görünmeyen katmanları vardır.

TCP / IP’de Gömülü Dört Soyutlama Katmanı
TCP / IP temelinde dört soyutlama katmanı ile birlikte anlamlı hale gelir.  Bağlantı katmanı (en düşük katman), İnternet katmanı, taşıma katmanı ve uygulama katmanı (üst katman) şeklinde adlandırılabilir.

Aşağıdaki şekilde çalışırlar:

  1. Bağlantı Katmanı; düğümleri ve sunucuların birbirine bağlamak için kullanılan fiziksel ağ ekipman.
  2. İnternet Katmanı; ağlarda birbirine ana bağlar.
  3. Taşıma Katmanı; tüm host-to-host iletişimi giderir.
  4. Uygulama Katmanı; bir ağdaki uygulamalar arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılır.

TCP / IP’ye gömülü bu dört soyutlama katmanı, verilerin bozulmadan ve doğru yere gönderilmesini sağlamak için veri paketleri, uygulama programları ve fiziksel ağ ekipmanlarının internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Bu standart düzen veri iletişimin kilit noktasıdır.

Artık TCP/IP protokolü internet dışında nesne ve cihazlar arasında veri iletişimi için  de kullanılabilir bir protokol haline gelmiştir. Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz “Endüstri 4.0” hareketinin temelinde yer alacak olan bir protokoldür.

Konu ile ilgili sorunuzu bu alandan sorabilir ya da yorum yapabilirsiniz.